Extra pris

16 nov 2017

Svenska Akademien har beslutat tilldela Jan Malmsjö ett extra pris på 100 000 kronor ur Akademiens egna medel.

Jan Malmsjö är skådespelare och sångare, född 1932 och bosatt i Stockholm. Han studerade vid Dramatens elevskola 1950–1953 och har sedan dess framträtt såväl i dramatiska verk på scen och på film som i musikaler, operetter, krogshower och underhållningsprogram.

Åren efter scenskolan var Jan Malmsjö engagerad vid Göteborgs stadsteater. Sedan 1950-talet har han medverkat i en lång rad produktioner på Dramaten. Bland de tidiga insatserna märks Två åsnor och Snurra min jord, och i mitten av 1980-talet hade han huvudrollen i den uppmärksammade musikalen La Cage aux Folles på Malmö Stadsteater. Under de senaste åren har han medverkat i Dramatens uppsättningar Fanny och Alexander, Farliga förbindelser och Rosmersholm. Jan Malmsjö är just nu aktuell i rollen som Krapp i Dramatens uppsättning av Samuel Becketts Krapps sista band.

Några TV-produktioner som särskilt kan nämnas är Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap och Fanny och Alexander och Lars Molins Den tatuerade änkan. Jan Malmsjö har även varit aktuell på Svensktoppen och skrivit egna sångtexter.