Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands

20 dec 2007

Svenska Akademien har beslutat tilldela Rikke Petersson och Maria Söderberg sitt pris för introduktion av svensk kultur utomlands.

Tidigare mottagare av priset har varit 2002 Gunilla Forsén och Lennart Limberg, 2003 Agneta Markås och Laurie Thompson, 2004 Frank Perry och Victor Rojas, 2005 Gabriela Melinescu och Natalija Tolstaja samt 2006 Marc de Gouvenain. Prisbeloppet är 40 000 kronor var.
 
 
Rikke Petersson var tidigare lektor i svenska vid universitetet i Münster i Tyskland och är numera bosatt i Berlin. Hon har gjort översättningar av svenska verk till tyska bland annat Jan Myrdals Kindheit in Schweden / Barndom 1990.
Tillsammans med Hans Schottman gav hon ut Wörterbuch der schwedischen Phraseologie in Sachgruppen 1989 med ny upplaga 2004. År 2000 gav Rikke Petersson ut Damals, als Schweden eine Grossmacht war : Land und Leute zur Zeit des Westfälischen Friedens. Hon ansvarade även för utställningen En skarp blick i en blodig tid med verk av Ragnvald Blix i Blekinge förra året.
 
Maria Söderberg är fotograf, född och uppvuxen i Arjeplog och bosatt i Stockholm. Hon tog socionomexamen 1985 i Stockholm. Hon har i huvudsak arbetat som fotograf och journalist i länder som Afghanistan, Indien, Ryssland och Kazakstan. Maria Söderberg är även producent för Litteraturdagarna i Vitryssland som arrangeras årligen som ett kulturutbyte mellan svenska och vitryska författare. Hon har valt att skildra människor i speciella miljöer som till exempel palestinska flyktingläger och gruvdistrikt bland annat i Pakistan, Kanada och Polen.
1999 gav Maria Söderberg ut A visit to Pinsk with Ryszard Kapuscinski och för närvarande pågår arbetet med en fotobok om Laisvall, Europas största blygruva, där såväl arbetet i gruvan som nedläggningen av verksamheten dokumenteras.